Vegeta, ako civilizačná choroba

Autor: Gabriel Brázdil | 19.2.2013 o 13:46 | (upravené 21.2.2013 o 13:18) Karma článku: 7,51 | Prečítané:  882x

Niekedy sa zamyslím a s pohŕdavým úsmevom na tvári si uvedomím, že malá mrkvička v mojom jedle podávanom v nemenovanej reštaurácii, či na návšteve, nie je súčasťou jedla. Nepatrí tam. Hanbím sa, z profesionálneho hľadiska, za ňu. Dokonca, i ja som varil spôsobom malých mrkvičiek. Dokonca, i ja som používal dochucovadlo, ktoré už, takpovediac, straší svet gastronómie. Dokonca, i ja som používal vegetu.

Je to tak. Je to zvláštne. Prečo by mala byť malá mrkvička, alias vegeta, v bielej ryži, pokiaľ nie je našim cieľom uvariť ryžu zeleninovú? Prečo býva súčasťou zemiakovej kaše? Prečo ju dokážem nájsť dokonca v šošovicovej polievke na kyslo, či v prírodnej omáčke k skvelému pečenému mäsku na pive?

Odpoveď je jednoduchá, no zároveň, pre mňa osobne, zdrvujúca. Ľudia, ľudstvo a kuchári, či kuchárky sa naučili riešiť svoj problém s dochutením pokrmu jednoduchým pridaním vegety, či bujónu. Je to pohodlnejšie ako sa vareniu skutočne venovať. A čo je najhoršie, ľuďom už nenapadne, že chýba troška korenia, či rozmarínu k plnosti chuti. Ľuďom napadne, že umelé ochucovadlo to za nich vyrieši.

Bol som na tom úplne rovnako. Mal som priestor na objednávanie týchto výdobytkov modernej doby. Mal som neobmedzené množstvo peňazí na realizáciu kulinárskych špecialít za sekundovania vegetou, či bujónom. Vlastne som dostával poukážky na oplátku za nákup týchto "špecialít". A druhom sa medze nekladú: hubová vegeta, vegeta s chuťou údeného, syrová poézia, mäsový vývar, dokonca omáčka demi-glacé. Je to únavné a frustrujúce, možno už čítanie článku v mojom podaní. No mal som potrebu začať písať o tejto problematike, pretože sa nás týka a dotýka sa väčšiny ľudí.

Veď pre mňa nie je v kuchyni nič krajšie ako čistá chuť. No zabudli sme ako skutočne a pravdivo potraviny chutia a že môžu byť aj skutočné.

Klasickým scenárom pri príprave slepačej polievky je, že si kúpime kvalitnú sliepku, čerstvú koreňovú zeleninu, voňavú cibuľu, prípadne pórik, pridáme nové celé korenie, čierne celé korenie, bobkový list a soľ. Pomaly a relatívne dlho varíme a na záver pridáme vegetu...

Ale prečo? Z akého dôvodu? Zo zvyku? Veď stačí iba chvíľu počkať a pri ochutnávaní cítiť chuť a vôňu čerstvosti a kombinácie použitých surovín. Áno, správne, to je tá naozajstná chuť! To je chuť pre ktorú začalo vznikať krásne remeslo - kuchárske umenie.

Tak pri najbližšej návšteve reštaurácie, či známeho si nenápadne, no pozorne prehliadnite, čo máte na tanieri a či skutočne malá mrkvička patrí k dusenej kapuste ;)

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Nové pravidlá zásadne ovplyvnia ľudí. Dlžníkov aj exekútorov

Sociálna poisťovňa môže siahnuť na účet dlžníka aj bez exekútora, bezvýsledne exekúcie sa musia zastaviť.

KOMENTÁRE

Fico radí socialistom ako byť populárnejší

Toto má byť lekcia z postkomunistickej Európy?

TECH

Nemecký fúzny reaktor je o krok bližšie k spusteniu

Do troch rokov chcú udržať skutočnú fúznu reakciu.


Už ste čítali?