Remeslo

Autor: Gabriel Brázdil | 20.2.2017 o 8:01 | Karma článku: 3,03 | Prečítané:  285x

Myslím si, že byť kuchárom znamená viac. Myslím, že je dôležité sa odhodlať a vzdelávať. Vzdelávaju nás, vzdelávajú kuchárov?

Po dlhšej odmlke sa znova pripomínam. Nie, že by som sa chcel vnucovať, no s odstupom času som prišiel na príšernú vec.

V každej dobrej reštaurácii musí byť výborný kuchár, skvelá obsluha a dynamické zákulisie. Bez týchto aspektov to nemôže fungovať. No keď sa pozrieme bližšie k jadru, zistíme že dobrých reštaurácii je žalostne málo.

Každý deň opakujem kuchárom tie isté informácie. Skúšam ich podať rôznym spôsobom. Nepomáha krik, nepomáha prosba, ani prívetivé slovo. Keď sa spýtam kuchára, čo sa naučil v škole o krájaní mäsa, odpovie stroho: "NIČ."

Tieto skutočnosti ma privádzajú do šialenstva. Zoberte si, že, človek-kuchár, strávi učením sa remesla štyri roky svojho života. A keď príde na lámanie chleba, zistíte, že prax je nulová, ak nie záporná. Vo svete je kuchárske remeslo uznávané a docenené. Škola, kde sa učia variť je celkom odlišná. V našej krajine si ani neviem predstaviť, ako sa dokázali vypracovať študenti SOU na špičkových kuchárov. Musela to byť drina, pretože v škole sa toho veľa nedozvedeli. Preto klobúk dolu pred hrdinami s výučným listom, ktorí vedú úspešné podniky.

Čím to je? Ako je možné, že sa pristupuje k remeslu, kde ne-profesionalita môže spôsobiť pandémiu, tak stroho a s neúctou? Bez rešpektu...

Chápete to? Príde kuchár, uchádza sa o prácu, priamo zo školy. Nevie krájať mäso, nevie variť a o základoch hygieny radšej pomlčím. Ako potom môžu predávať reštauratéri jedlo pripravené takto neodborne?

A výsledok? Ľudia tomu začali veriť. Veria tomu štýlu varenia a keď uvaríme niečo štýlovejšie, odvážnejšie, tak (česť výnimkám) ohrnú nosom. Vraj surové, vraj sa nedá krájať. Aha, takže mäso rozklepať za každú cenu na papier, obaliť v múke a opiecť. Dochutíme nejakými práškami a hurá...

A čo ma najviac zarazilo je fakt, že na nedávnej prezentácii nám predstavili v nemenovanej škole pre kuchárov konvektomat, ktorý varí skoro sám. Nenastavujete už ani čas, ani teplotu, len farbu výsledného produktu. Bolo by to fajn, pre kuchára, ktorý vie čo robí a veľmi mu to uľahčí prácu. No čerstvý absolvent si akurát navykne na NE-varenie. 

A na záver? Tie decká, čo sa majú učiť variť z kvalitných domácich produktov mali vytiahnuté, na polici, v kuchynke, kde sa učí variť, brazílske mrazené solené kuracie prsia. Výborne. Vzdelávame k tomu najlepšiemu hneď v začiatkoch...

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Kiska vymenuje za ústavných sudcov Laššákovú aj Mamojku

Spor týkajúci sa vymenovania ústavných sudcov sa ťahá už viac ako tri roky.

KOMENTÁRE

Stretne sa notár s poslankyňou a je z nich Ústavný súd

Kiska si po rozhodnutí Brňáka a spol. povedal, že si doň aspoň utrie topánky.

DOMOV

Café Európa: Má Ukrajina európsku budúcnosť?

Sledujte diskusiu naživo.


Už ste čítali?