reklama

Remeslo

Myslím si, že byť kuchárom znamená viac. Myslím, že je dôležité sa odhodlať a vzdelávať. Vzdelávaju nás, vzdelávajú kuchárov?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Po dlhšej odmlke sa znova pripomínam. Nie, že by som sa chcel vnucovať, no s odstupom času som prišiel na príšernú vec.

V každej dobrej reštaurácii musí byť výborný kuchár, skvelá obsluha a dynamické zákulisie. Bez týchto aspektov to nemôže fungovať. No keď sa pozrieme bližšie k jadru, zistíme že dobrých reštaurácii je žalostne málo.

Každý deň opakujem kuchárom tie isté informácie. Skúšam ich podať rôznym spôsobom. Nepomáha krik, nepomáha prosba, ani prívetivé slovo. Keď sa spýtam kuchára, čo sa naučil v škole o krájaní mäsa, odpovie stroho: "NIČ."

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tieto skutočnosti ma privádzajú do šialenstva. Zoberte si, že, človek-kuchár, strávi učením sa remesla štyri roky svojho života. A keď príde na lámanie chleba, zistíte, že prax je nulová, ak nie záporná. Vo svete je kuchárske remeslo uznávané a docenené. Škola, kde sa učia variť je celkom odlišná. V našej krajine si ani neviem predstaviť, ako sa dokázali vypracovať študenti SOU na špičkových kuchárov. Musela to byť drina, pretože v škole sa toho veľa nedozvedeli. Preto klobúk dolu pred hrdinami s výučným listom, ktorí vedú úspešné podniky.

Čím to je? Ako je možné, že sa pristupuje k remeslu, kde ne-profesionalita môže spôsobiť pandémiu, tak stroho a s neúctou? Bez rešpektu...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Chápete to? Príde kuchár, uchádza sa o prácu, priamo zo školy. Nevie krájať mäso, nevie variť a o základoch hygieny radšej pomlčím. Ako potom môžu predávať reštauratéri jedlo pripravené takto neodborne?

A výsledok? Ľudia tomu začali veriť. Veria tomu štýlu varenia a keď uvaríme niečo štýlovejšie, odvážnejšie, tak (česť výnimkám) ohrnú nosom. Vraj surové, vraj sa nedá krájať. Aha, takže mäso rozklepať za každú cenu na papier, obaliť v múke a opiecť. Dochutíme nejakými práškami a hurá...

A čo ma najviac zarazilo je fakt, že na nedávnej prezentácii nám predstavili v nemenovanej škole pre kuchárov konvektomat, ktorý varí skoro sám. Nenastavujete už ani čas, ani teplotu, len farbu výsledného produktu. Bolo by to fajn, pre kuchára, ktorý vie čo robí a veľmi mu to uľahčí prácu. No čerstvý absolvent si akurát navykne na NE-varenie. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A na záver? Tie decká, čo sa majú učiť variť z kvalitných domácich produktov mali vytiahnuté, na polici, v kuchynke, kde sa učí variť, brazílske mrazené solené kuracie prsia. Výborne. Vzdelávame k tomu najlepšiemu hneď v začiatkoch...

Gabriel Brázdil

Gabriel Brázdil

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu